korona virus

Spletne GOLJUFIJE z izkoriščanjem koronavirusa!

Koronavirus Covid19 Antivirusni programi

Število okužb in smrtnih primerov zaradi COVID-19 (Koronavirus) po vsem svetu se vsakodnevno povečuje, med ljudmi pa je vsesplošna skrb za njihovo zdravje in zdravje svojih bližnjih in skupnosti. Novice, e-pošta in pogovori v družabnih medijih razumljivo prevladujejo pri temi.

Izvršni direktor Get Safe Online Tony Neate je izrazil resno zaskrbljenost zaradi groženj, ki jih predstavlja trenutna situacija na spletu. Poleg fizičnih nevarnosti za naše zdravje so še posredne motnje, ki jih povzročajo zapiranja podjetij, prepovedi potovanj in prisilne samoizolacije. “Vedno, kadar je kakršnakoli kriza, ste lahko prepričani, da bo prišlo do izpuščaj in prevar, ki izkoriščajo situacijo. Na žalost koronavirus ni izjema.

“V podjetju Get Safe Online, katero skrbi za spletno varnost, smo dobili več prijav prevar, od lažnih novic do ljudi, ki ponujajo cepiva. Tudi ob moji dolgoletni karieri v kibernetski varnosti me nikoli ne preseneti, kako nizko se nekateri spustijo, da bi izkoristili negotovost nedolžnih ljudi in njihovo bedo. “ pravi Tony Neate.

Kriminalci, podobno kot v večini drugih kriznih situacijah, uporabljajo e-pošto, besedilna sporočila, objave v družbenih medijih, spletne oglase in telefonske klice, da bi ogoljufali svoje naivne žrtve. Goljufije, ki smo jih slišali do danes, vključujejo:

Seznam goljufij

– Lažni oglasi za prodajo zaščitnih mask

– Lažni oglasi za prodajo razkužil

– Lažni oglasi za cepiva (ta trenutno ne obstajajo)

– Nekdo prodaja spletno zdravilo za koronavirus, ki je dejansko vsebovalo škodljive kemikalije

– Povezave do lažnih / senzacionalnih novic, fotografij in videoposnetkov ter neortodoksnih načinov za zaščito, ki so v resnici zasnovani izključno za širjenje panike, pridobivanje klikov in prodajo časopisov.

– Ustvarjanje lažnih dobrodelnih organizacij. Izmislijo si novo ime organizacije, ki pa sploh ne obstaja. Obstajajo pa tudi goljufi, ki se ponašajo z resničnimi dobrodelnimi organizacijami.

V primeru ponarejenih oglasov upajoče stranke plačujejo za artikle, pogosto z bančnim nakazilom, in nikoli ne vidijo naročenih izdelkov, niti svojega denarja. Povezave in priloge po e-pošti običajno vodijo do lažnih spletnih mest, ki zahtevajo vaše zaupne podatke ali do okužbe z zlonamerno programsko opremo v računalniku ali v drugi napravi, ki jo uporabljate za ogled te strani.

Neate pojasnjuje, zakaj je goljufom v trenutnih okoliščinah tako enostavno delovati: “To je dvojna hudomušnost: večina nas je zaskrbljenih ali vsaj negotovih, kaj se bo zgodilo v kratkem do srednjeročnem obdobju. To pomeni, da ponavadi spustimo našo rutino in pri izvajanju vsakodnevnih opravkov po spletu izvajamo manj previdnosti kot običajno. “

Naš nasvet!

– Ne zapravljajte časa z naročanjem izdelkov prek spleta, povezanih s Koronavirusom, še posebaj, če zahteva plačilo na katerikoli način, razen s kreditno kartico (ki običajno nudi dodatno zaščito).

– Ne verjemite vsemu, kar ste prebrali, ampak namesto tega dobite posodobljene nasvete o Corona virusu iz uradnih virov, kot so:

– Vlada HM: https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-information-for-the-public

– NHS: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/

– Preverite pristnost prošenj dobrodelnih organizacij

– Pazite na pristope potovalnih agentov, organizatorjev potovanj, letalskih prevoznikov, križarskih družb, zavarovalnic ali odškodninskih podjetij, ki obljubljajo, da se bodo spoprijeli z nadomestili za potovanja, nastanitve in vstop na dogodke. Če dvomite, pokličite podjetja, s katerimi imate opravka, na telefonsko številko, za katero veste, da je pravilna.

Podjetja

Številna podjetja pošiljajo svoje zaposlene domov, kjer je le to mogoče in predvideva se, da se bo število takih delavcev še povečalo. 

Lastnike podjetij pozivamo, da zagotovijo usposabljanja kako delati na daljavo, ne da bi pri tem ogrožali varnost podjetja ter njihovih omrežij, podatkov in naprav. Tony Neate je dodal to opozorilo: “Ne mislite, da so vaši uslužbenci nujno vešči za varno delo od doma … To je zelo drugačno okolje od relativno varnih sistemov in procesov, ki jih najdemo v številnih pisarnah , podjetjih. Enostavno sledite nasvetom na getsafeonline.org/business. “