brezplačen antivirusni program

Najboljši brezplačen Antivirusni program leta 2020 je… Leave a comment

Windows Defender se izboljšuje, vendar se še vedno ne bi smeli zanašati na varnostna orodja Windows 10 kot edino zaščitno sredstvo. Številni brezplačni antivirusni programi drugih ponudnikov so učinkovitejše orodje za varovanje. Kateri brezplačen antivirusni program je najboljši? Preizkusili smo 17 brezplačnih storitev, da vam pomagamo najti najboljši brezplačen antivirusni program za zaščito računalnika.

Brezplačna zaščita pred zlonamerno programsko opremo, adware-om, spywer-om, vdorom v sistem, vohunsko opremo,…

Če nimate nameščenega nobenga antivirusnega programa, Windows Defender skoči na pomoč in vas po najboljših močeh zaščiti.  

Microsoft Defender to dejstvo prepozna takoj, ko namestite nov antivirusni program in preide v mirovanje. Zažene se le, če odstranite naloženo zaščito. Kljub temu je ideja, da bi dobili dober brezplačen antivirusni program, ne da bi morali plačevati, privlačna. Svojo zaščito lahko nadgradite brez zapravljanja denarja, tako da izberete eno od številnih brezplačnih antivirusnih programov komercialnih proizvajalcev. Ocenili smo kar nekaj brezplačnih antivirusnih programov, tako da lahko izberete tisto, ki ima želene funkcije. (Test je bil narejen pri organizaciji PCMAG pod vodstvom Neila Rubenkinga.)

Brezplačni antivirusni program proti komercialni verziji

Če je brezplačen antivirusni program zastonj, zakaj bi kdo plačeval? Kot prvo, kar nekaj teh brezplačnih antivirusnih programov je samo za nekomercialne namene; če želite zaščititi svoje podjetje, morate plačati izdajo. Na tej točki bi verjetno morali razmisliti o nadgradnji na celoten varnostni paket . Konec koncev gre za varnost vaših podatkov, plačil in sistema.

Tudi za osebno uporabo večina antivirusnih programov za plačilo ponuja več kot njihovi brezplačni kolegi – največkrat tudi veliko več. Na primer, plačljiva izdaja ZoneAlarm dodaja zaščito pred zlonamernimi in goljufivimi spletnimi mesti, ki jih brezplačna različica nima. Panda si pridržuje kar nekaj funkcij za varnost plačil, med njimi zaščito požarnega zidu, nadzor aplikacij, podporo med platformami in odkrivanje negotovih povezav Wi-Fi.

Poleg tega veliko podjetij ne ponuja tehnične podpore za uporabnike, kateri uporabljajo brezplačen antivirusni program. Ko boste potrebovali dodatno pomoč pri odstranitvi kakšnega trdovratnega virusa, ki je naredil nepopravljivo škodo v sistemu, boste gotovo obžalovali pomanjkanje podpore.

Rezultati neodvisnega testiranja antivirusnega laboratorija

Po vsem svetu raziskovalci v neodvisnih laboratorijih za testiranje antivirusnih programov dan za dnem preizkušajo antivirusna orodja. Nekateri od teh laboratorijev redno objavljajo javna poročila o svojih ugotovitvah. Pozorno spremljamo štiri take laboratorije: AV-TEST.org , AV-testni inštitut, SE laboratoriji in MRG-Effitas. Upoštevamo tudi, ali so prodajalci sklenili pogodbo za certificiranje s strani ICSA Labs in West Coast Labs.

Varnostne družbe običajno dodatno plačujejo, da so vključene v testiranje. V zameno jim laboratoriji priskrbijo podrobna poročila, ki lahko pomagajo izboljšati njihove izdelke. Število laboratorijev, ki vključujejo določenega prodajalca, služi kot merilo pomembnosti. V vsakem primeru je laboratorij ocenil, da je izdelek dovolj pomemben za preizkušanje, proizvajalec pa je menil, da je cena vredna. 

Testiramo zaščito pred zlonamerno programsko opremo brezplačnih antivirusnih programov

Poleg skrbnega proučevanja rezultatov neodvisnih laboratorijev izvajamo tudi lastni preizkus zaščite pred zlonamerno programsko opremo. Vsak testirani brezplačen antivirusni program izpostavimo zbirki vzorcev zlonamerne programske opreme, vključno z različnimi vrstami zlonamerne programske opreme, in opazujemo njegovo reakcijo. Običajno bo antivirus izbrisal večino vzorcev, ki jih zazna in opozoril na nekatere preostale, ko jih bomo poskušali lansirati. Rezultat preprečevanja zlonamerne programske opreme je ocenjen od 0 do 10 točk, in temelji na tem, kako temeljito antivirusni sistem zaščiti preskusni sistem pred temi vzorci.

Ker antivirusni program uporablja iste vzorce, test za preprečevanje zlonamerne programske opreme ne meri sposobnosti izdelka za zaznavanje novih groženj. V ločenem testu poskušajo prenesti zlonamerno programsko opremo s 100 najnovešimi zlonamernimi URL-ji, ki jih je posredoval londonski testni laboratorij MRG-Effitas. Opazujemo, ali je antivirusni program preprečil ves dostop do URL-ja, izbrisal zlonamerno obremenitev med prenosom ali ni storil ničesar. Sophos Home Free je v zadnjem testu uspel s 100-odstotno zaščito, prav tako McAfee in Vipre.

Če vas zanima več o tehnikah testiranja, lahko preberete več o tem, kako testiramo varnostno programsko opremo.

brezplačen antivirusni program

Uporabne funkcije

Skoraj vsak brezplačen antivirusni program pregleda datoteke takoj ko ga naložite, da se prepriča, da sistem ne vsebuje zlonamerne programske opreme in pregleda celoten sistem na zahtevo ali po nastavljenem urniku. 

Ko je čiščenje in načrtovanje opravljeno, blokira vse dostope do URL-jev, ki gostijo zlonamerno programsko opremo. Številni izdelki nudijo zaščito tudi tako, da uporabnike oddalji od goljufivih in lažnih spletnih mest, ki poskušajo ukrasti gesla za prijavo v bančne sisteme in druga občutljiva spletna mesta. 

To, da antivirusni program zazna grožnjo, je med drugim lahko tudi dvorezen meč. Po eni strani lahko napačno zazna zlonamerno programsko kodo, ki še nikoli ni bila videna. Po drugi strani pa lahko uporabnika zmede z javljanjem poročil, da je sistem očiščen groženj ampak v resnici ni.

Vsak antivirusni program bi moral odpraviti vohunsko programsko opremo, skupaj z drugimi vrstami zlonamerne programske kode, nekateri izdelki pa vključujejo funkcije, zasnovane posebej za zaščito pred vohunsko programsko opremo. Funkcije, kot so šifriranje za zaščito občutljivih podatkov in nadzor spletne kamere, so običajno ponujeni v komercialnih izdelkih, ne pa v brezplačnih antivirusnih programih. Toda nekateri brezplačni antivirusni programi vključujejo funkcije, kot je preprosta zaslonska tipkovnica za “foliranje” keyloggerjev.

Eden preprostih načinov, kako zaščititi računalnik, je namestitev vseh varnostnih posodobitev, tako za Windows kot za brskalnike in druge priljubljene aplikacije. V sistemu Windows 10 je lažje kot kadarkoli biti na tekočem, vendar je v starejših različicah sistema Windows, v priljubljenih aplikacijah in dodatkih veliko varnostnih lukenj. Iskanje ranljivosti v obliki manjkajočih posodobitev je značilnost, ki jo najpogosteje najdemo v komercialnih antivirusnih programih, v nekaterih brezplačnih antivirusnih programih pa se samo prikaže opozorilo. V spodnjem grafikonu lahko vidite, kateri izdelki vsebujejo te uporabne funkcije.

Kaj nismo testirali?

Ta članek poroča samo o brezplačnih antivirusnih programih, ki so v naših pregledih dobili vsaj oceno dobro – tri zvezdice ali več. Varnostni center Microsoft Windows Defender se je pred kratkim pridružil na zabavi, nima več oceno s tremi zvezdicami; zdaj je na 3,5 zvezdice. Da, gre bolj za komponento sistema Windows kot za brezplačen antivirusni program. Da, najboljši brezplačni antivirusni programi ponujajo veliko več zaščite. Toda Windows Defender ščiti vse, ki ne znajo ali se ne potrudijo, da bi namestili antivirusni program drugih proizvajalcev.

V zadnjih nekaj letih se je na prizorišču pojavilo več brezplačnih pripomočkov, ki so v celoti namenjeni zaščiti pred odkupi. Žal, jih je nekaj padlo mimo, med njimi Bitdefender Anti-Ransomware, Cybereason RansomFree in CyberSight RansomStopper. Vsekakor so to koristni spremljevalni izdelki, vendar ne opravljajo naloge celovitega protivirusnega pripomočka. So specifični programi kateri ščitijo pred odkupi.

Obstajajo tudi številni brezplačni antivirusni programi, ki delujejo izključno za čiščenje obstoječih napadov zlonamerne programske opreme. Če imate težav z zlonamerno programsko opremo, zaženete ta orodja samo za čiščenje. Ko zlonamerne programske opreme ni več, je ne uporabljajo več, saj ne nudijo stalne zaščite. Naš najljubši v tej kategoriji je Malwarebytes Anti-Malware, zato ga morate poskusiti, če imate težave z zlonamerno programsko opremo. Ker pa so brezplačni, lahko še naprej preizkušate druge, če prvi ne opravi naloge. Ko se vaše testiranje konča, boste potrebovali popoln antivirusni program za stalno zaščito.

Kateri je najboljši brezplačni antivirusni program?

Naš uredniški izbor za brezplačni antivirusni program trenutno je Kaspersky Security Cloud Free, ki je v zadnjih testih dosegel skoraj popolne rezultate. Avast Free vključuje nekaj uporabnih funkcij, ki jih Kaspersky sicer ne ponuja v brezplačni verziji, vključno z upraviteljem gesel in omrežnim varnostnim skenerjem. 

Vendar pa zaradi težave z deljenjem uporabniških podatkov med Avastom in njegovo podružnico Jumpshot trenutno ne moremo imenovati izbire urednikov. Če imate v proračunu namenjeno manj denarja za varnost, razmislite o posledicah, katerim ste izpostavljeni pri brezplačnih verzijah, katere ne ponujajo popolne resne zaščite. Poskusite lahko tudi časovno omejen komercialni antivirusni program (ponavadi so to 30 dnevne preizkusne licence – s polno zaščito).

Najboljši brezplačen antivirusni program

Povezeto po pcmag.com. Test je bil izveden pod vodstvom g.Neila J. Rubenkinga.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja