financial301 scaled Antivirusni programi

Kripto nevarnosti – kako varno trgovati? Leave a comment

Kripto mrzlica razsaja po celem svetu. Kako je glede varnosti? Veš katere nevarnosti pretijo pri trgovanju in kako se zaščititi pred izgubo svojih sredstev? Tarča napada je lahko prav vsak imetnik kripto kovancev.

Članek sem se odločil napisati, ker sem bil danes na kavi s prijateljem, kateri je dal denar podjetju, katero upravlja oz. trguje z kriptovalutami. To podjetje je bilo tarča hekerskega napada zaradi slabe varnostne rešitve in posledično je tudi sam ostal brez vsega. V igri je imel veliko denarja, kateri je izginil….za vedno!

bitcoin blockchain crypto currency digital encryption digital money exchange technology network connections Antivirusni programi
.

Začnimo z varnostjo operacijskega sistema

Posodobitev sistema

Preveri ali uporabljaš zadnjo nadgradnjo sistema. Nadgradnje vsebujejo varnostne popravke, v kolikor nimaš zadnjih posodobitev si čimprej zagotovi le te.

Operacijski sistem

Ali uporabljaš licenčni operacijski sistem? Programska oprema (npr. Windowsi), katera je bila prenesena iz raznih spletnih strani in potem “povožena” z dodatkom “crack-om” je zelo nevarno dejanje. Crack je datoteka v kateri ne vemo kaj je zapisano. Kar pomeni, da odpira vrata hekerskim napadom. Heker ima popoln nadzor nad vašim računalnikom; vključno z vašimi gesli, e-pošto, programi,… Najbolje je da imate na novo instaliran operacijski sistem.

Ostali nameščeni programi

Problem je tudi z ostalo programsko opremo. To pomeni, da vsi programi, katere ste naložili na računalnik in uporabili “crack” oz. dodatno datoteko za aktivacijo predstavljajo nevarnost. Med te programe spadajo tudi osnovni programi kot so Microsoft Office, Photoshop, ali pa čisto nedolžna igrica.

Antivirusni programi

Tudi tukaj je enako. Pravzaprav še največkrat prav tu hekerji skrijejo “crack datoteko” virus. Naloga virusa je, da “hekerju” pošilja podatke kot so: kaj vse tipkate, kakšna gesla uporabljate, katere spletne strani obiskujete, podatke o spletni banki,… Priporočamo odstranitev takih verzij in namestitev licenčnih zaupanja vrednih! Skoraj vsa podjetja ponujajo brezplačno preizkusno verzijo! Poleg tega imej vklopljen požarni zid.

Dodatna priporočena zaščita

VPN – virtualna omrežna

V domači uporabi se najpogosteje uporablja programski VPN. To pomeni, da program instaliramo na računalnik. Ena izmed nalog programa je, da zakodira “enkripta” komunikacijo med vašim računalnikom in strežnikom spletne strani. Torej onemogoča sledenje komunikacije med vami in strežnikom.

Shranjevalnik gesel – Password manager

Shranjevalnik gesel shranjuje vaša gesla na varno mesto z kodiranjem, tako da prepreči shranjenim geslom v brskalniku, da bi jih kdo zlorabil. Vsa ta gesla so zaščitena z “master geslom” katerega si nastavite.

Gesla

Uporabi unikatno geslo, ki ga boš uporabljal samo za namen trgovanja. V kolikor uporabljaš več platform trgovanja, imej za vsak dostop svoje geslo. Geslo redno spreminjaj. Uporabljaj geslo katero vsebuje črke (velike in male), števila in posebne znake. Geslo naj vsebuje vsaj 10 znakov. Daljše je bolj – bo varno!

Dodatna varnost prijave

Vklopi vse možne verifikacije prijave. Na voljo so: e-mail verifikacija, SMS verifikacija, varnostni klic, Google Avtentikator, avtentikator z strojnim varnostim ključem, prijava z prstnim odtisom.

Javna Wi-fi omrežja

Ne uporabljaj javnih dostopnih točk, kjer si omrežje deliš z ostalimi uporabniki. S tem omogočiš lažji dostop do tvojega računalnika.

criminal bandit holding knife Antivirusni programi

Uporabljaj unikaten e-mail naslov

Za trgovanje si odpri nov unikaten e-mail naslov. Tega e-maila ne uporabljaj nikjer drugje. Kajti s svojim e-mailom si že vpisan v najrazličnejše spletne strani, kar dodatno poveča nevarnost vdora. Ne uporabljaj e-maila, ki ne uporablja SSL/TSL protokola. To pomeni, da je komunikacija med računalnikom in strežnikom zakodirana.

Uporabljaj phishing geslo

Večina trgovalnic ponuja v nastavitvah anti-phishing zaščito. To pomeni, da vsak e-mail, ki ga dobiš od trgovalnice ima geslo katerega si nastavil za preverjanje. V kolikor dobiš e-mail od trgovalnice, boš vedel da e-mail res prihaja od njih – in ne gre za lažno predstavljanje. Preveri tudi ali se domena poslanega e-maila ujema z domeno trgovalnice.

Nikoli ne posreduj podatkov tretji osebi

Veliko je inštruktorjev ki bi vam pomagali trgovati in vas učili. Tudi v Sloveniji je že bilo nekaj prijav, ko je “inštruktor” prosil izklop vseh varnostnih preverjanj in sta skupaj uspešno trgovala. In nekega lepega dne….dan ni bil več lep. Razen za “inštruktorja”, ki si je prilastil ves denar.

Na socialnih omrežjih in forumih nikoli ne omenjajte katero denarnico uporabljate.

Uporabi preverjene in znane trgovalnice

Najprej se prepričaj, ali gre za pravo trgovalnico ali umetno narejeno trgovalnico s super donosi in ponarejenimi grafi. Uporabi le preverjene trgovalnice. Velike in priznane trgovalnice imajo na borzi le nekaj procentov igralnega denarja. To pomeni, tudi v primeru napada na njih, imajo še vedno dosti likvidnosti za pokritje.

Denarnice

Ne shranjuj svojih denarnic in gesel na istem mestu, sicer lahko napadalec hkrati pridobi dostop do vaših gesel in denarnice.
Ohrani varnostne kopije denarnic in obnovitvenih fraz za kriptovalute, da kovanci ne bodo za vedno izgubljeni, če se kaj zgodi z vašo glavno napravo.
Ne uporabljaj denarnic kupljenih preko Aliexpresa ali podobnih kitajskih ponudnikov. Preveri katere so zaupanja vredne. Ne kupuj rabljene denarnice ali brez original zaprte embalaže.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja